فرهنگ غذایی و آشپزی فرانسوی + آداب و رسوم غذا خوردن در فرانسه
فرهنگ غذایی فرانسوی
قسمتی از فرهنگ فرانسه مربوط به آشپزی و رستوران آنها میباشد , غذاهای فرانسوی عموما ساده هستند و در عین حال بسیار لذیذ و با تزئینات زیبا و جذاب. از غذاهای سنتی و ساده میتوان مثل مرغ در شراب(coq au vin) را نامبرد که شامل شراب قرمز ,گوشت تازه قارچ, و دیگر مواد مغذی میباشد. عموما فرانسویها به غذاهای سبک و سبزیجات نیز علاقهمند هستند و آنها از بچگی میآموزند که قدر دان غذاهای خوب باشند و به شهرت آشپزی کشورشان نیز افتخار میکنند.
همچون کشور ما ایران که سبکهای متنوعی در پخت غذا داریم کشور فرانسه نیز تنوعهای بسیاری در پخت غذا دارد. وعدههای اصلی آنها همان سه وعده میباشند. صبحانه سبکترین وعدهی غذایی است که معمولا شامل نان و قهوه است و به دنبال آن یک ناهار لذیذ و یک شام خوب و سبک میباشد.
هنر آشپزی فرانسوی
همان طور که میدانید غذاهای فرانسوی در کل دنیا مشهور میباشند یکی از اولین کتابهای آشپزی به دست سرآشپزی درباری به نام یون تیرل در دوران قرون وسطی نوشته شده است, در این کتاب تمام اندازهها و پیمانه ها و استانداردهای آشپزی رعایت شده است.
از آنجا که غذا جایگاه مهم و ویژهای نزد فرانسویان دارد سر آشپز با دقت زیاد و ماهرانه به تک تک اجزای مواد غذا اهمیت میدهد و تا آنجا که امکان دارد از مواد غذایی تازه و سالم و در حد امکان ارگانیک استفاده میکند
هنر آشپزی در فرانسه تا آنجا توسعه پیدا کرد که گردشگران بسیاری را به رستورانها جذب کرد , هرچند که یکی از جاذبه های گردشگری هر کشوری غذاها و رستوران آن کشور است ولی فرانسه رتبه نخست را دارد.
تنوع غذایی در فرانسه
تنوع غذایی در کشور فرانسه شهر به شهر منطقه به منطقه بسیار متنوع است, همچون کشور ما ایران که بر اساس فرهنگ و منطقهی آب و هوایی غذاهای مختلفی را سرو میکنیم در آنجا نیز بر اساس نوع کشاورزی , جنگلها و دریا غذاهای متنوعی وجود دارد. اما چیزی که آن را بسیار خاص کرده است انواع شرابها و پنیر هامیباشد.
در فرانسه غذا بسیار با آرامش و با تأنی صرف می شود از اینرو ممکن است بعضی از وعده های غذایی مانند (شام و یا نهار) که به مناسبت های مختلف بر پا شده ، بیش از 2 ساعت صرف غذا طول بکشد . این وعده های غذایی معمولاً شامل : پیش غذا ، غذای اصلی که شامل ماهی و گوشت همراه شده با سبزیجات ، سالاد ، انواع پنیر و میوه باشد ، این غذای مفصل اغلب با یک دسر قهوه به پایان می رسد .
آداب میهمانی رفتن برای صرف نهار یا شام
اگر شما توسط یک فرانسوی به میهمانی شام دعوت شده اید به موقع برسید . تحت هیچ شرایطی نباید بیش از 10 دقیقه تآخیر داشته باشید مگر اینکه قبلاً تلفنی اطلاع داده باشید که ممکن است دیرتر برسید . البته هر چقدر به سمت جنوب این کشور می رویم زمان انعطاف پذیری بیشتری دارد .
اگر به یک میهمانی بزرگ برای صرف شام دعوت شده اید – بویژه در پاریس- و قصد فرستادن سبد گل دارید حتماً صبح همان روز گل ها را بفرستید تا سبد گل شما در مراسم شب به نمایش گذاشته شود .
خوب و مناسب لباس بپوشید . فرانسوی ها بخوبی متوجه مد هستند و در لباس پوشیدن سخت گیری بیشتری نسبت به سایر کشورهای غربی نشان می دهند و به لباس اهمیت زیادی می دهند .
آداب غذا خوردن
• آداب غذا خوردن بر سر میز مانند سایر کشورهای اروپایی است . هنگام غذا خوردن چنگال در دست چپ و کارد در دست راست گرفته می شود .
• قبل از نشستن بر روی صندلی اجازه دهید تا میزبان شما را راهنمایی کند که بر روی کدام صندلی بنشینید .
• هرگز قبل از اینکه میزبان به شما بگوید «بن اپتات» – بفرمایید- شروع به غذا خوردن نکنید .
• اگر غذا خوردن شما هنوز تمام نشده کارد و چنگال خود را بصورت ضربدر بر روی بشقاب خود قرار دهید طوری که چنگال بر روی کارد قرار گیرد .
• هرگز آرنجهای خود را بر روی میز غذا قرار ندهید .
• هر چه که در بشقاب خود دارید تمام کنید و هرگز نگذارید غذا در بشقاب بماند زیرا بی نزاکتی محسوب می شود .
• میوه ها را پوست گرفته و برش زده سپس میل کنید .
• اگر تصمیم ندارید که مجدداً نوشیدنی میل کنید لیوان خود را کاملاً خالی نگذارید بلکه کمی از نوشیدنی در لیوان خود بگذارید !
غذاهای نوول ” Nouvelle ” فرانسوی
در دهه 1970 در فرهنگ غذائی و آشپزی فرانسوی تغییراتی ایجاد شد و غذاهای نوینی که در آنها کمتر از مواد چرب و بیشتر از سبزیجات استفاده می شود، بوجود آمدند. البته این پاسخی بود به غذاهای سنگین و پر چرب و پر هزینه ای که در غذاهای فرانسوی دیده می شوند.