دانستنی های فرانسه

به اروپا در قرن هفدهم چه گذشت؟ نویسندگان مشهور فرانسوی در قرن 17

-قرن هفده و رشد صنعت و اقتصاد

صنعتی

 جهان در دوره انقلاب صنعتی با موج فزاینده اختراعات و نوآوری‌هایی رو‌به‌رو شد که پیش از آن سابقه نداشت. شماری از مهم‌ترین ابداعات که مادر فناوری‌های نوین بوده‌اند در سده هفدهم میلادی به ثبت رسید و به کار افتاد. اروپا در آستانه انقلاب صنعتی مانند دیگر نقاط جهان هنوز در دوران فئودالیسم به سر می‌برد و بیش از سه چهارم مردم آن در مزارع کار و زندگی می‌کردند. در آن زمان کارگاه‌ها و واحدهای صنعتی در داخل و هم در خارج از شهرهای اروپا و آمریکا وجود داشت ولی در مقیاسی کوچک‌تر. تنها حدود پنج درصد از مردم اروپا به صنعت اشتغال داشتند که آن صنعت نیز بیشتر حول کشاورزی می‌چرخید. اصطلاح انقلاب صنعتی را نخستین بار نویسندگان فرانسوی در اوایل قرن هجدهم برای توصیف به کارگیری ماشین‌هایی با نیروی محرکه بخار در صنعت پارچه بافی کتانی به کار بردند. این اصطلاح در طول سده نوزدهم گاه‌به‌گاه دیده می‌شد و در انگلستان برای نخستین بار در سال ۱۸۴۸ در نوشته‌های «جان استوارت میل» نمود دوباره یافت. اما وقتی در در دهه ۱۹۳۰ آرنولد توین، جامعه شناس، گفتارهای پرطرفدار خود را درباره انقلاب صنعتی در انگلستان منتشر کرد این اصطلاح متداول شد.

-انقلاب صنعتی در قرن هفدهم

انقلاب صنعتی روش و نوع کار مردم را تغییر داد، به طوری که تعداد کارگران کارخانه‌ها از کشاورزان فزونی گرفت. محل زندگی مردم نیز تغییر کرد و به تعداد جمعیت شهرنشین افزوده و از جمعیت روستایی کاسته شد. از آن گذشته بر اثر ماشینی شدن کشاورزی و در نتیجه افزایش تولید مواد غذایی و نیز بر اثر جا به جایی سریع و اطمینان بخش مواد غذایی با کشتی‌ها و وسایل نقلیه با نیروی محرکه بخار و نفت، جمعیت رشد کرد و بهبود حمل و نقل امکان جابه جایی این جمعیت صنعتی را افزایش داد.

انقلاب صنعتی سطح زندگی عمومی را بالا برد و به تعداد بیشتری از مردم امکان داد که از کالاها و امکاناتی که پیش‌تر تجملی به حساب می‌آمد برخوردار شوند. اما در عین حال مشکلات موجود نظیر بیکاری، دستمزدهای پایین و شرایط بد کار اوضاع را وخیم کرد. تراکم جمعیت به خصوص در فقیرترین قسمت شهرها باعث بروز ناآرامی اجتماعی، بزهکاری و مشکلات بهداشتی شد. افزون بر آن تراکم جمعیت در شهرها و تولید ماشینی، آلودگی هوا و طبیعت را تشدید کرد. در واکنش به این پیامدهای منفی نظریه‌های اقتصادی و اجتماعی تازه‌ای ظهور کرد که مارکسیسم و جنبش‌های حامی فضای سبز از آن جمله است.

نتیجه این انقلاب کشاورزی و صنعتی دسترسی به غذای خوب بود که این مهم باعث بقای نوزادان، از بین رفتن بیماری‌های همه‌گیر و افزایش طول عمر انسان‌ها شد. در نتیجه در نیمه قرن هجدهم مردم کودکان بیشتری داشتند و بیشتر عمر می‌کردند و به این ترتیب جمعیت رو به افزایش گذاشت. جمعیت رو به افزایش انگلستان رابطه پیچیده‌ای با رشد و گسترش انقلاب صنعتی داشت.

مد فرانسه از قرن هفدهم

لویی چهاردهم در قرن هفدهم مد را برای کشورش به منبع ثروت و قدرت تبدیل کرد. او قوانینی تصویب کرد که بر اساس آن واردات منسوجات به فرانسه را ممنوع کرد. او با این روش به حفظ صنعت ابریشم لیون کمک کرد. بعد از آن بود که به سبب جلال و شکوه دربار سلطنتی ورسای، صنعت‌گران و بازرگانان را به سمت پاریس جلب کرد. از سال ۱۶۷۵ تاکنون هر بهار و پاییز، مدهای جدید پاریس توسط مطبوعات این کشور به انظار عمومی گذاشته می‌شود.

-اوت کوتور کیست و چه نقشی در صنعت مد داشته است؟

اوت کوتور از پدری به نام فردریک ورث متولد شد.
چارلز فردریک ورث charles frederick worth یک طراح لباس انگلیسی بود که به او لقب پدر Haute coture را داده‌اند. آقای ورث در سال ۱۸۴۵ به فرانسه مهاجرت کرد و در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ «خانه ورث» را افتتاح کرد. شروع کار او هم‌زمان با سلطنت ناپلئون سوم بود و طرح‌هایش مورد توجه ملکه قرار گرفت. آقای ورث توانست لباس‌های فانتزی و غیرکاربردی را به لباس‌های روزمره تغییر دهد. چارلز فردریک ورث اولین کسی بود که سالانه طرح‌هایش را با مانکن‌های زنده به نمایش می‌گذاشت. تکنیک‌های او در طراحی بسیار جالب توجه بود تا جایی که توانست چارچوب‌هایی را برای زیر دامن ابداع کند. این کار او سبب شد که وزن لباس‌های زنانه کاهش پیدا کند و مشتری‌ها از کار او رضایت داشته باشند. از کارهای دیگر ورث می‌توان به کوتاه‌تر کردن دامن‌ها اشاره کرد.

-مشتری‌های Haute couture چه کسانی هستند؟

یکی از مشتری‌های طراز اول Haute couture نماینده‌ای از کشور انگلیس خانم دافنه گینس است. در وهله‌ی اول او مشتری برند ژیوانشی و هم‌چنین طرح‌های الکساندر مک کویین است. شهرت او به غیر از خرید از برندها، از هماهنگ کردن قطعات مختلف لباس برای ساختن یک استایل متفاوت نشأت می‌گیرد.
از دیگر خریداران این نمایش سالانه خانم النا پرمینوا همسر الکساندر لبدف میلیاردر است. ملکه رانیا همسر ملک عبدالله دوم شیخ خلیفه آل ثانی دیگر خریدار لباس‌های ارائه شده در Haute couture است. به هرحال دیدن نمایش طراحان لباس برای خیلی‌ها مانند یک رویا می‌ماند و کسانی که در آن شرکت می‌کنند می‌توانند اوج خلاقیت و هنر یک طراح را از نزدیک ببینند.

– دو نفر از نویسندگان فرانسوی قرن 17 را بشناسیم.

1- مولیر(Molière)

لقب بزرگترین کمدی نویس را به خود اختصاص داد و کسی نبود جز (مولیر)

ژان باتیست پوکلن (به فرانسوی: Jean-Baptiste Poquelin) (زادهٔ ۱۵ ژانویه ۱۶۲۲-درگذشتهٔ ۱۷ فوریه ۱۶۷۳) که با نام مولیر (به فرانسوی: Molière) شناخته می‌شود را همراه با کورنی و ژان راسین یکی از سه درام‌نویسِ برترِ قرن هفدهم در فرانسه و بزرگترین کمدی‌نویسِ تئاتر در اروپا و هنرپیشه ی تئاتر می‌دانند.

پدرش از کارگران بخش طراحی داخلی قصرهای لودویک ۱۴ پادشاه فرانسه بود. مولیر پس از طی مقدمات علوم به قصد فراگیری حقوق به دانشگاه رفت، اما عشق او به نویسندگی و نمایش مانعی برای فراگیری حقوق شد. پس از انصراف از تحصیل در رشتهٔ وکالت با خانواده «بژارت» آشنا شده و با همکاری آنها در شهر پاریس تماشاخانهٔ «L’Illustre Theatre» را تأسیس می‌کند.

-معرفی کتاب مجموعه آثار مولیر اثر مولیر

“مجموعه آثار مولیر” گزینشی از بهترین آثار این نمایش نامه نویس فرانسوی می باشد که نمایش نامه های “آقای دوپورسونیاک”، “زنان دانشمند”، “ژرژ داندن یا شوهر سردرگم”، “طبیب پرنده و حسادت آقای کلافه”، “بورژوای اشراف منش”، “سیسیلی یا نقاش عشق”، “عشاق باشکوه”، “کنتس دسکاربانیاس” و “نیرنگ های اسکاپن” از جمله ی این آثار می باشند.
“بورژوای اشراف منش” داستانی است طعنه آمیز از طبقه بندی های اجتماعی و شخصیت بورژوازی، که هم عوام متوسط و پر مدعا و هم اشراف زادگان پر افاده و مغرور را به باد تمسخر می گیرد.
“ژرژ داندن یا شوهر سردرگم” اثری دیگر از “مولیر”، قصه ی دهقانی ثروتمند است که با دختر یک نجیب زاده ازدواج می کند اما به جز تحقیر از سمت همسر و پدر و مادر همسرش چیزی نصیب او نمی شود؛ چرا که آن ها فقط به دلیل مقام و ثروتش او را به دامادی پذیرفته اند.
“نیرنگ های اسکاپن” درباره ی مردی مغرور و پر زرق و برق است که فکر می کند هیچ چیز برای او غیرممکن نیست. او مرتب دروغ می گوید و مردم را فریب می دهد. هرچند که او یک نابغه ی دیپلماسی هم به حساب می آید و موفق می شود که هر بار نقشی جدید بازی کند و در عین حال هدف کلی خود را نیز حفظ نماید.
از دیگر آثار نوشته شده به قلم “مولیر” می توان به نمایش “زنان دانشمند” ، قصه ی دو فرد جوان و عاشق که بر سر راه ازدواجشان موانعی وجود دارد و نمایش “طبیب پرنده و حسادت آقای کلافه” اشاره کرد که در آن گارجیبوس می خواهد به هر قیمیتی که شده لوسیل را به ازدواج ویلبروکن پیر در بیاورد. اما لوسیل عاشق والر است و حالا والر به کمک بقیه برای رسیدن به عشقش احتیاج دارد.

2-ژان راسین (Jean Racine)

راسین در ۲۲ دسامبر ۱۶۳۹ در پیکاردی در خانواده‌ای متوسط چشم به جهان گشود و در دو سالگی مادر و در چهار سالگی پدر خود را از دست داد. او از آن پس نزد مادربزرگ و پدربزرگش بزرگ شد و آموزش‌های کلاسیک را فراگرفت.

او در سال ۱۶۶۴، با نوشتن شعری در مدح لویی چهاردهم به دربار راه یافت. اولین نمایش‌نامهٔ موفق او اسکندر بزرگ بود در سال ۱۶۶۵ توسط مولیر و بازیگران او در صحنه اجرا شد. با وجود این که نمایش‌نامه و اجرا مورد استقبال مردم و نیز پادشاه قرار گرفت، او اجرای دوم را به گروه معتبرتری سپرد. مولیر این خیانت راسین را هیچگاه نبخشید و از آن پس اجرای نمایش‌نامه‌های راسین توسط این گروه صورت گرفت.

– تعدادی از آثار ژان راسین

1-برادران دشمن

2-اسکندر بزرگ

3-بایزید

4-مهرداد

5-ایفی ژِنی

6-آندروماک

لطفا امتیاز بدید
موسسه گاما

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا