کار برای افراد تحصیل کرده در آلمان
اقتصاد قدرتمند آلمان، فرصتهای شغلی بسیاری را برای افراد تحصیل کرده در این کشور فراهم کرده است. به همین دلیل افراد زیادی به این کشور مهاجرت کردهاند و در مدت زمان کوتاهی شغل مورد نظر خود را پیدا میکنند. البته شایان ذکر است که مهاجرینی که حداقل به زبان انگلیسی و یا آلمانی مسلط باشند راحتتر مشغول به کار میشوند. پیشرو بودن کشور آلمان در زمینه اقتصاد و تکنولوژی یافتن کار برای افراد تحصیل کرده را آسان کرده است.
بازار کاری و شرایط کار در آلمان
نرخ بیکاری در کشور آلمان 3/3 درصد است که این نرخ پایینتر از میانگین نرخ بیکاری در اتحادیه اروپا 6/7 درصد میباشد. اما از آنجایی که هرم جمعیتی آلمان دچار پیری شده است دولت با ایجاد رغبت در متقاضیان مهاجرت امکان تحصیل در کنار کار را برای مهاجران فراهم کرده است.
شرایط کاری در این کشور به صورت زیر میباشد: میانگین ساعات کاری در یک هفته به طور تقریبی ۴۰ ساعت (حداکثر ۴۸ ساعت)، در یک روز حدودا ۸ ساعت (حداکثر ۱۰ ساعت، اگر طی ۲۴ هفته گذشته میانگین ساعات کاری فرد در روز بیش از ۸ ساعت نباشد. حداقل مرخصی که فرد میتواند سالانه بگیرد ۲۸ روز است و حداقل تعطیلات قانونی در این کشور 26 روز میباشد.
رشتههای تحصیلی مورد نیاز در آلمان
از آنجا که آلمان یک کشور صنعتی تلقی میشود، مهارتها و تخصصهای فنی و صنعتی فرصت شغلی بهتری را فراهم میکنند. آلمان دارای بیش از 573000 فرصت شغلی در زمینه صنعتی است که اغلب آنها در منطق شرقی و جنوبی آلمان میباشند.
بیشترین فرصتهای شغلی برای رشتههای تحصیلی در حوزه فناوری، مهندسی، ریاضیات، آموزش و گردشگری، بهداشت است. مشاغل مورد نیاز در این کشور صنعتی و توسعه یافته به شرح زیر است:
- مهندسی نرم افزار
- توسعه وب و برنامه نویسی
- علوم کامپیوتر
- مهندسی و مشاوره فناوری اطلاعات
- طراحی فنی
- مهندسی ساخت و ساز و ساخت مدل
- عرضه و تقاضا
- تحقیق و توسعه فنی
- فلزات و جوشکاری
- مکاترونیک (مکانیک و الکترونیک)
- مهندسی مکانیک و خودرو
- پرستاری
توسعه وب
از جمله مشاغلی که طی سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است و تقاضا برای آن زیاد میباشد توسعه وب و برنامه نویسی است. پیشرفت سریع تکنولوژی و زندگی دیجیتال نیاز به این تخصص و حرفه را بیشتر از پیش کرده است. کارفرمایان آلمانی فقط به دنبال افرادی که مدرک تحصیلی دانشگاهی این رشتهها را گرفتهاند، نیستند. بلکه بسیاری به مهارت و استعداد افراد اهمیت بیشتری میدهند. پس اگر کسی این کارها را به صورت خودآموز فراگرفته باشد ولی رشته تحصیلی فرد متفاوت باشد میتواند مهارت و تخصص خود را برای توسعهدهندگی فضای وب ثابت به کارفرما ثابت کند و از طریق جاب آفر (Job offer) شغل مورد نظر را به دست آورد.
پرستاری
از دیگر مشاغل پرطرفدار در آلمان پرستاری میباشد. این کشور پیشرفته اروپایی نیاز مبرم به کادر درمان و پرستار دارد و همین امر صدور ویزای کاری پرستاری را ضروری کرده است. اخذ ویزای پرستاری مانند سایر ویزاهای کاری نمیباشد و بخاطره اهمیت و حساسیت کادر درمان نیازمند گذراندن دورههای آموزشی هستند. متقاضی دانش آموخته رشته پرستاری یا دیگر رشتههای پیراپزشکی باید دارای سابقه کار مرتبط باشد. مدرک تحصیلی فرد معتبر و قابل تایید آلمان باشد. شرایط جذب پرستار در آلمان داشتن آشنایی نسبی با زبان آلمانی در حد b1 مورد نیاز است. از دیگر شرایط استخدام پرستار در آلمان داشتن سن مناسب بازه 29 تا 45 سال را برای خانم ها و آقایان، سلامت جسم و روان، صلاحیت فرد و تطابق میزان دانش وی با مدرک تحصیلی میباشد. رشد شغلی مشاغل بهداشتی بسیار بیشتر از سایر مشاغل است. مشاغل بهداشتی به دلایلی از جمله جمعیت مسن و تاکید بیشتر بر مراقبت های پیشگیرانه اهمیت دارد. همچنین نرخ رو به رشد بیماریهای مزمن مثل دیابت و چاقی و تقاضا برای خدمات بهداشتی از جمعیت نوزادان عواملی است که باعث شده افرادی که در رشته های پرستاری، پزشکی و گروه درمانی قرار دارند بتوانند شانس کاری بالایی در آلمان داشته باشند.
شغلهای پردرآمد در آلمان
طبق آخرین بررسی های انجام شده در سال 2022 بیشترین درآمد مربوط به شغلهای کادر درمان (پزشکی و دندانپزشکی) میباشد. همچنین مهندسی، علوم کامپیوتر، منابع انسانی و روانشناسی، مدیریت کسب و کار و امور مالی، زمین شناسی و توسعه پایدار، بازاریابی و روابط عمومی میباشد.این نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل 600000 داده در مورد میزان و افزایش درآمد حاصل شده است.64% دادهها مربوط به نیروهای مرد و 36% مربوط به نیروی زن میباشد.میانگین درآمد در آلمان 51.010یورو در سال براورد شده است. به جز موارد گفته شده 7 مورد عنوان شغلی دیگر نیز در آلمان جز مشاغل پر درآمد محسوب میشود:
علوم سیاسی و اجتماعی 52974 یورو، آموزش 50000 یورو، علوم وابسته به تاریخ و فرهنگ 46836یورو، تکنسین فنی 49.790 یورو، مراقبت بخش سلامت و بهداشت 43.520 یورو، کارشناس فروش 43570 یورو
انواع روشهای یافتن کار در آلمان
کاریابی در آلمان از دو طریق امکان پذیر میباشد: 1) از طریق پیدا کردن کارفرما ,(Job Offer)2) از طریق گرفتن ویزای جستجوی کار (Job seeker)
پیدا کردن کارفرما
فرد ابتدا باید یک کارفرما متناسب با شغل خود پیدا کند، قبل از اصلاح قانون کار در سال 2021 چنانچه کارفرما نمیتوانست طی مدت 3 ماهه در آلمان و 3 ماه در اتحادیه اروپا نیروی مورد نظر خود را برای جذب کار پیدا کند میتوانست از خارج از کشور نیروی کار جذب کند اما اکنون پخش آگهی برای نیروی کار در آلمان هیچ محدودیتی ندارد. همچنین الویت کار دیگر با افراد اروپایی نیست.
نکته مهم برای متقاضیان کار در آلمان این است که کار در آلمان محدودیت سنی دارد. و در صورتی که متقاضی بالای ۴۵ سال سن داشته باشد حقوق دریافتی وی چیزی حدود ۳۶۸۵ یورو یا بیشتر در ماه خواهد بود. شاید پیدا کردن کار برای متقاضیان بین المللی در آلمان سخت به نظر برسد ولی با وجود مزایایی که کار در این کشور برای آنها فراهم می کند و همچنین به دلیل نرخ پایین بیکاری، آینده شغلی متقاضیان تضمین خواهد شد.
ویزای جست و جوی کار
مدارک لازم جهت گرفتن ویزای جست و جوی کار مدرک زبان آلمانی در سطح (B1) و همچنین تخصص کافی و در نهایت داشتن حداقل مدرک فوق دیپلم یا یک مدرک معتبر است. فرد با داشتن ویزای جست و جوی کار میتواند به مدت 6 ماه به کاریابی در این کشور بپردازد. در طول مدت 6 ماهه فرد باید شغل مورد نظر خود را پیدا کند. در ابتدا فرد بایستی به تنهایی وارد کشور آلمان شود ولی پس از یافتن کار میتواند خانواده خود را نیز برای زندگی به آلمان بیاورد.
فرهنگ کار در آلمان
به طور کلی آلمانیها به برنامه ریزی اهمیت بسیاری میدهند، وقت شناسی در محیط کار حرفهای از دیگر معیارهای مهم برای آلمانی زبانهاست. سیستم مدیریتی قوی در این کشور باعث شده است که تمام کارها با نظم و دقت بسیار بالا انجام گیرد. کارفرماها و کارمندان همیشه وظایف خود را طبق برنامههای از پیش تعیین شده انجام دهند. قاعده کلی در این کشور این است که برای هر هدف یک بازه زمانی مشخص در نظر گرفته میشود و سایر تصمیمات طبق آن اتخاذ میشود. با توجه به موارد گفته شده کاملا مشخص است که آلمان دارای یک فرهنگ تجاری دقیق و حرفهای میباشد و تمامی افراد برای موفق شدن در کار خود باید به تمام قوانین و اصول کار پایبند باشند.