چرا نمی توانم به انگلیسی صحبت کنم: دلیل ها و راهکارهای کاربردی
“چرا می توانم زبان انگلیسی را به خوبی بفهمم ولی نمی توانم آن را صحبت کنم؟”
اگر بعد از مواجهه با این سوال به شکلی نا امیدانه به گوگل روی آورده اید و سعی کرده اید با سرچ کردن “چرا نمی توانم به انگلیسی صحبت کنم؟” بفهمید مشکل کارتان کجاست، اول از همه باید موضوع مهمی را با شما در میان بگذاریم: شما تنها نیستید! در حقیقت این مسئله مشکلی فراگیر میان تعداد زیادی از زبان آموزان انگلیسی محسوب می شود. بقیه هم مثل شما به دنبال راهی هستند که بفهمند دقیقا کجای راه را اشتباه رفته اند که مسیر زبان آموزی شان به اینجا ختم شده است.
دلیل ناتوانی برای صحبت انگلیسی چیست؟
اول کار بگذارید برای شما مشخص کنیم که علت این مشکل همه گیر چیست:
از خودتان این سوال را بپرسید که آیا واقعا به همان اندازه که وقت صرف بهتر کردن مهارت های دیگر خود مثل خواندن، نوشتن و گوش دادن کرده اید، برای صحبت کردن هم وقت گذاشته اید؟ قطعا جواب شما خیر است!
می توان سیستم آموزشی را هم برای این موضوع سرزنش کرد. در طول سال های مدرسه و در بسیاری از کلاس های زبان، بیشتر بر روی درک زبان تمرکز می شود تا استفاده از آن.
حقیقت آن است که در ابتدای راه زبان آموزی افراد ساعت های زیادی را صرف رمزگشایی از قواعد گرامری و حفظ کردن لغات انگلیسی می کنند. آن ها مجموعه زیادی از دانش غیرفعال را در ذهن خود می گنجانند که هنگام مواجهه با مهارت های مربوط به درک زبان یعنی خواندن و گوش سپردن حسابی به کارشان می آید. گذشته از این سر و کار داشتن مداوم با منابع انگلیسی مانند فیلم ها و شبکه های اجتماعی باعث می شود که به مرور زمان به درک خوبی از زبان برسند، ولی هنوز برای فعال کردن و استفاده از آنچه که می دانند به مشکل برمی خورند.
در این میان، استفاده از زبان به فراموشی سپرده می شود. مهارت های نوشتن و صحبت کردن دو موردی هستند که افراد معمولا در مراحل بعدی به سراغشان می روند و متوجه می شوند که علارغم داشتن پیش زمینه مناسب، در استفاده صحیح از زبان انگلیسی ناتوان هستند. به همین دلیل ضروری است که از همان ابتدای کار هیچ کدام از مهارت ها را به حال خود رها نکرد.
از بین دو مهارت نوشتن و صحبت کردن هم، بهبود در امر نوشتن به نسبت راحت تر است. چون نوشتن هم مانند خواندن و گوش دادن مهارتی است که به تنهایی قابل انجام می باشد. می توانید در تنهایی خود ساعت های زیادی را صرف ور رفتن با یک نوشته کنید و سعی کنید بهترین و مناسب ترین جمله را بنویسید.
ولی آیا برای صحبت کردن هم این اوضاع برقرار است؟ خیر! نه تنها صحبت کردن عملی دو طرفه است و تنهایی انجام دادنش امکان پذیر نیست، بلکه لحظه ای و آنی نیز محسوب می شود. شما باید در کسری از ثانیه در جواب طرف مقابل یک پیام قابل فهم ارائه دهید. به همین دلیل در اکثر اوقات متوجه می شوید که برای جمع آوری افکار خود به شکل برمی خورید. گذشته از این، مشکل شما در پردازش افکارتان خبر از یک مشکل اساسی دیگر نیز می دهد: این حقیقت که شما هنوز نمی توانید به زبان انگلیسی فکر کنید و سعی دارید افکار خود را از فارسی به انگلیسی ترجمه کنید.
راه حل تقویت صحبت کردن به انگلیسی چیست؟
با در نظر گرفتن همه این جوانب، راه حل رفع این مشکل چیست؟
راه حل موجود در دو کلمه خلاصه شده، ولی با این وجود چندان آسان نیست: حرف بزنید. این حقیقت که به خوبی قادر به درک اطلاعات دریافتی از زبان انگلیسی هستید، نشان می دهد که هر آنچه برای صحبت کردن لازم دارید در اختیار شماست. فقط باید به شکل آگاهانه خود را غرق در صحبت کردن به انگلیسی کنید. تا ساعت های زیادی را صرف مکالمه نکنید غیرممکن است که بتوانید یک قدم به جلو بردارید.
با این وجود همان طور که گفتیم انجام این کار چندان راحت نیست. چون شما در کشوری انگلیسی زبان زندگی نمی کنید، فرصت های به شدت محدودی برای قرار دادن خود در موقعیت هایی دارید که شما را وادار به صحبت کردن می کنند. در چنین شرایطی باید سعی کنید که خودتان این موقعیت ها به وجود آورید.
راه حل هایی که می توانید در پیش بگیرید شامل موارد زیر هستند:
یک یار زبان برای خود پیدا کنید
در شرایط ایده آل بهتر است که از طریق سایت های آموزشی زبان با شخصی که زبان مادری او انگلیسی است، ارتباط بگیرید. در بعضی از برنامه ها و سایت های آموزشی فرصتی وجود دارد که در غالب Language Exchange با انگلیسی زبان هایی که مشغول یادگیری زبان مادری شما هستند ارتباط بگیرید و سعی کنید که در ازای آموزش زبان فارسی به آن ها، برای صحبت کردن از آن ها کمک بگیرید.
در شرایط غیر ایده آل، پیدا کردن یک یار زبان در میان زبان آموزان هموطن هم خالی از لطف نیست ولی حواستان باشد که شخص مورد نظر در سطح مشابهی از زبان با شما قرار داشته باشد. در غیر این صورت تمرین کردن چندان آسان نخواهد بود. یکی از خوبی های داشتن یار زبانی که همزبان شماست این است که به خوبی می توانید مشکلات یک دیگر برای استفاده از زبان را درک کنید. همچنین وابسته به میزان جدیت یار زبانتان می توانید برنامه منظم تری برای تمرین مکالمه انگلیسی بچینید.
از مکالمه خود به زبان انگلیسی فیلم بگیرید
می توانید از قبل یک موضوع واحد برای خود انتخاب کنید. یا اینکه به سراغ وبسایت هایی برود که برای مخاطب های خود سوال های اتفاقی طرح می کنند. وبسایت های question generator با یک کلیک درباره موضوعات مختلفی سوالاتی از شما می پرسند و می توانند حال و هوای یک گفت و گوی واقعی را برای شما شبیه سازی کنند. می توانید این سوالات را به عنوان طرف گفت و گوی خود در نظر بگیرید و حین جواب دادن به آن ها از خود فیلم بگیرید.
وقتی که به اندازه ای که می خواستید صحبت کردید، به مکالمه ضبط شده خود برگردید و ببینید که بیشترین اشتباهات شما در حین صحبت کجاست. برای به یادآوردن کدام قواعد گرامری مشکل دارید؟ به یاد آوردن کدام گروه کلمات برای شما سخت تر است؟
اگر وقت داشته باشید می توانید بعد از این بررسی، دوباره در حین پاسخ به همان سوال های قبلی از خود فیلم بگیرید و بعد دفعه اول و دفعه دوم را با یک دیگر مقایسه کنید و ببینید که آیا بهبودی در جواب های شما ایجاد شده است یا خیر.
از تکنیک Shadowing استفاده کنید
یکی از تکنیک های پیشنهاد شده برای تقویت مکالمه انگلیسی تکنیک سایه (shadowing) است. انجام دادنش چندان کار راحتی نیست. کافی است که ویدیویی از فردی که به انگلیسی صحبت می کند پلی کنید و سعی کنید درست همزمان یا بعد از او، هر آنچه را که می شنوید تکرار کنید.
به شما پیشنهاد می کنیم که این تکنیک را با فیلم ها یا سریال های انگلیسی زبان مورد علاقه خودتان امتحان کنید. به خصوص بازسازی کردن صحنه های مورد علاقه تان می تواند سرگرم کننده باشد.
سعی کنید که حین تقلید همزمان آهنگ صدای بازیگران را هم تقلید کنید تا به شکل همزمان روی لهجه خود هم کار کرده باشید.
به شما پیشنهاد می کنیم که مقاله های زیر را نیز که درباره مکالمه به زبان انگلیسی هستند مطالعه کنید:
صحبت کردن به انگلیسی: روان بودن مهم تر است یا دقیق بودن؟
چه طور لهجه انگلیسی بهتری داشته باشیم؟
همچنین چنانچه به دنبال موسسه آموزشی مناسبی در شهر تهران هستید به شما پیشنهاد می کنیم که لیست بهترین آموزشگاه های زبان تهران را نیز چک کنید.